Antidepressiva

Sommige medicijnen tegen depressie blijken in lichte doseringen ook een pijnstillend effect te hebben.

Sommige middelen tegen depressie werken ook tegen pijn

antidepressiva_IS_000021669516_MediumSommige artsen schrijven naast pijnstillers ook antidepressiva voor: medicijnen voor de behandeling van een depressie. Bij toeval is ontdekt dat sommige antidepressiva ook een pijnstillende werking hebben. Het middel dat het meest wordt voorgeschreven is amitryptyline. U krijgt wel een lagere dosis dan mensen die een depressie hebben. Het pijnstillende effect treedt pas na een week of twee op. Het verschilt van persoon tot persoon of deze middelen effect hebben.

  • amitriptyline (Amitriptyline, Sarotex)

Bijwerkingen

  • Sufheid, slaperigheid, een verminderd reactievermogen en wazig zien. Doe dus geen riskante activiteiten, zeker niet tijdens de eerste twee weken van de behandeling.
  • Droge mond. Dit komt omdat u minder speeksel aanmaakt. Als u het syndroom van Sjögren heeft, kunt u meer klachten krijgen. Bij deze aandoening zijn de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger dan normaal. Door dit middel maakt u minder traanvocht en speeksel aan.
  • Duizeligheid, vooral bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Dit kan het gevolg zijn van een lagere bloeddruk.
  • Hartkloppingen. Dit kan bij mensen met angina pectoris een aanval uitlokken van pijn op de borst bij inspanning. Overleg hierover met uw arts. Heeft u kort geleden een hartaanval gehad, dan mag u dit middel niet gebruiken.
  • Verstopping (obstipatie). U kunt dit tegengaan door vezelrijke voeding te gebruiken en daarbij veel te drinken.
  • Gewichtstoename. Dit komt gedeeltelijk doordat u meer eetlust heeft, maar ook doordat uw lichaam soms meer water vasthoudt (oedeem).
  • Als u begint met dit middel kunt u last hebben van misselijkheid en braken. Andere bijwerkingen die in het begin soms voorkomen zijn: trillende handen, uw urine kan blauwgroen verkleuren (dit is onschuldig) en erg zweten.

Bijzonderheden

Sommige aandoeningen kunnen door amitriptyline verergeren. Zorg er voor dat u arts op de hoogte is als u een van de volgende aandoeningen heeft: angina pectoris, hartfalen, epilepsie, een vergrote prostaat of porfyrie.