Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)

Veel mensen met Tietze of costochondritis gebruiken een NSAID. Deze middelen verminderen de pijn en hebben een ontstekingsremmend effect.

NSAID's

ontstekingsremmende_pijnstillers_IS_000005489409_LargeOntstekingsremmende pijnstillers medicijnen verminderen niet alleen de pijn, maar hebben ook een ontstekingsremmend effect. Bovendien werken ze koortsverlagend. Deze middelen worden ook wel NSAID's genoemd. Dit staat voor Non Steroïdal Anti-Inflammatory Drugs, een Engelse uitdrukking die aangeeft dat het om medicijnen gaat die ontstekingen verminderen. Er zijn veel verschillende NSAID's. We noemen enkele die veel worden gebruikt.

  • diclofenac (Arthrotec (in combinatie met de maagbeschermer misoprostol), Cataflam, Diclofenac, Diclofenac-Misoprostol, Voltaren)
  • ibuprofen (Advil, Brufen, Ibuprofen, Nurofen, Sarixell, Spidifen, Zafen)
  • naproxen (Aleve, Naproxen, Vimovo (in combinatie met de maagbeschermer esomeprazol))

De meeste mensen met Tietze en costochondritis gebruiken NSAID's, dus ontstekingsremmende pijnstillers. Vaak gaat het om middelen die u ook zelf kunt kopen bij de drogist. Het is echter sterk af te raden om zelf te gaan experimenteren: overleg altijd met uw arts voor u pijnstillers gaat gebruiken. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de pijnstillers, onder meer in sterkte en bijwerkingen. Uw arts zal proberen een medicijn en een dosis voor te schrijven die bij u een goed pijnstillend effect geven, zonder dat er vervelende bijwerkingen ontstaan. Uw arts controleert ook of organen als de lever en de nieren niet beschadigd raken door deze medicijnen.

Vertel aan uw arts als u in het verleden last heeft gehad van uw maag of nog andere medicijnen gebruikt. Wanneer u meerdere medicijnen naast elkaar gebruikt kunnen zij elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat uw arts en apotheek weten welke medicijnen u gebruikt.

NSAID's: goed om te weten

  • NSAID's hebben meestal weinig bijwerkingen, maar er zijn grote verschillen tussen mensen: terwijl de één veel last heeft van bijwerkingen, krijgt de ander er niet mee te maken. Zorg dat u op de hoogte bent van de mogelijke bijwerkingen: vraag uw arts ernaar, lees de bijsluiter of kijk op www.apotheek.nl.
  • U begint met een bepaalde NSAID, meestal in een standaarddosering. Wanneer deze te weinig effect heeft, verhoogt de arts soms de dosering. Een hogere dosis kan een beter effect hebben, maar dan neemt ook de kans op bijwerkingen toe.
  • Het effect van een bepaald middel kan per persoon verschillen. Hetzelfde geldt voor de bijwerkingen.
  • Wanneer een bepaald middel bij u niet helpt, kunt u meestal overstappen op een ander soort NSAID. Ditzelfde geldt ook wanneer een middel vervelende bijwerkingen geeft. Als u maagklachten krijgt, helpt overstappen niet: u krijgt dan soms een maagbeschermer voorgeschreven.
  • In de praktijk blijkt dat het geen zin heeft om verschillende NSAID's tegelijk te gebruiken. Dat verbetert het effect niet en het risico op bijwerkingen zoals maagklachten wordt veel groter.
  • Bij bepaalde aandoeningen mogen NSAID's niet worden gebruikt. Dit geldt onder meer voor ernstig hartfalen, stoornissen in de nierfunctie en (ernstig) nierfalen. Gebruik van NSAID's wordt afgeraden bij hoge bloeddruk (en/of medicatie voor hoge bloeddruk) en andere hart- en vaatziekten, psoriasis en chronische darmontstekingen (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) omdat NSAID's deze aandoeningen mogelijk kunnen verergeren. Vraag uw arts zo nodig om meer informatie.
  • Sommige medicijnen kunnen niet zonder meer gecombineerd worden met een NSAID. Het kan zijn dat één van de twee minder goed gaat werken. Uw klachten kunnen erger worden. Ook kunnen de medicijnen elkaars werking versterken, waardoor er meer en ernstigere bijwerkingen kunnen optreden. Breng uw arts daarom altijd op de hoogte als u ook andere medicijnen gebruikt.