Pijnstillers

Er zijn heel veel soorten pijnstillers. Hier vindt u een overzicht. In de volgende paragrafen gaan we in op elke soort apart. 

Soorten pijnstillers

pijnstillers_IS_000041630536_LargeVoor de meeste mensen zijn pijnstillers voldoende om de pijn binnen de perken te houden. De pijnstillers worden voorgeschreven volgens een vast schema en een beperkte periode. Dat blijkt het meest effectief te zijn.

Het is sterk aan te raden met uw huisarts over de pijnstilling te overleggen. Hij of zij kan ervoor zorgen dat u een schema volgt dat goed bij u en uw situatie past.

"Mijn huisarts was echt streng. Ik dacht eerst: ik neem alleen een pil als het echt moet, want dat spul kan toch ook niet goed voor je zijn... Maar nee, ze wilde echt dat ik volgens een vast schema innam, want dat is effectiever. Ze legde dat wel best goed uit. Pijn wordt erger als je er aandacht aan besteedt. Dus als je op gaat letten om te kunnen zeggen 'nu wil ik een pil', richt je steeds de aandacht op die pijn. Bij een vast schema hoef je daar helemaal niet aan te denken, dan neem je gewoon op een vast tijdstip een pil..."

Zie ook www.apotheek.nl

Kennis op het gebied van medicijnen kan snel veranderen. Kijk voor de laatste informatie over uw medicijnen op www.apotheek.nl.

Overzicht

Er worden verschillende soorten pijnstillers gebruikt:

  • Eenvoudige pijnstillers (paracetamol)
  • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)
  • Opioïden
  • Antidepressiva
  • Corticosteroïden