Bestrijding van klachten

Tietze en costochondritis kunnen niet worden genezen. Wel kan de pijn worden aangepakt.

Pijn bestrijden

bestrijding_van_klachten_IS_000020835313_LargeEr is geen behandeling die Tietze en costochondritis kan genezen. Dat hoeft ook niet want bij een normaal, 'natuurlijk' verloop gaat de aandoening vanzelf weer over. De nadruk ligt dus op het bestrijden van klachten, allereerst de pijn, omdat veel bijkomende klachten een gevolg van de pijn lijken te zijn.

Pijn kan op twee manieren behandeld worden: met pijnstillers en met een zenuwblokkade. In de meeste gevallen zijn deze behandelingen effectief. Dat wil zeggen: ze nemen de pijn in elk geval voor een groot deel weg, zodat u er bij uw dagelijkse activiteiten niet al te veel hinder van heeft. Het lukt niet vaak om de pijn helemaal weg te nemen, maar dat is ook niet nodig.

Voorkomen van een chronisch verloop

Van belang is dat de pijnbehandeling ervoor zorgt dat u niet al te veel hinder van uw klachten heeft. Dat wil zeggen: dat u ondanks de klachten zoveel mogelijk uw normale activiteiten volhoudt. Hoe beter dat lukt, hoe groter de kans dat de klachten binnen redelijke tijd helemaal verdwijnen.

Het omgekeerde is ook waar: als u veel hinder van de pijn heeft, dus als u veel activiteiten niet meer kunt doen, neemt de kans op een chronisch verloop van de klachten toe. We leggen elders uitgebreid uit hoe dit precies werkt.

Chronisch verloop

Bij een chronisch verloop van de klachten is er een ander behandeldoel: ervoor zorgen dat u - ondanks de aanhoudende klachten - een 'normaal' leven blijft leiden. Ook daarover geven we elders veel uitgebreider informatie.