Psoriasis bij kinderen

In dit hoofdstuk

2008_04_ss50-793.jpg

  • Diagnose en behandeling. Bij kinderen is het vaak moeilijker de diagnose psoriasis te stellen dan bij volwassenen. Dit komt omdat de aandoening bij kinderen er vaak anders uitziet. Ook de behandeling verschilt. Lees verder.
  • Jeuk. Bij kinderen komt jeuk vaker voor dan bij volwassenen. Het is belangrijk goed met jeuk om te leren gaan, zodat huidbeschadiging door krabben wordt voorkomen. Lees verder.
  • Beleving en begeleiding. Ieder kind gaat anders om met psoriasis. Ouders doen er goed aan hun kind zijn of haar eigen weg te laten zoeken en hulp te bieden wanneer het nodig is. Lees verder.

Vooraf

Psoriasis bij kinderen is medisch gezien vergelijkbaar met psoriasis bij volwassenen. De factoren die de klachten uitlokken zijn dezelfde. Waar de vormen en behandelingen van psoriasis bij kinderen afwijkend zijn, is dit al genoemd in de betreffende hoofdstukken.

Toch zijn er verschillen. Kinderen hebben bijvoorbeeld vaker jeuk dan volwassenen. Een (zichtbare) huidaandoening kan ook een extra psychische en sociale belasting vormen voor kinderen en hun ouders. Daarom wordt psoriasis bij kinderen hier apart behandeld, als aanvulling op de overige informatie.

Deze tekst is in de eerste plaats bedoeld voor de ouders van kinderen met psoriasis. Zij zullen hier met ‘u' worden aangesproken. Daarnaast is deze informatie ook nuttig voor andere gezinsleden en bijvoorbeeld voor leraren.