Problemen op uw werk

Door uw leveraandoening kunnen er problemen ontstaan op uw werk. Hieronder geven we een paar voorbeelden.

Veiligheid van anderen

Problemen_op_uw-Werk_IQimages-0168968884Uw leveraandoening kan in bepaalde gevallen een veiligheidsrisico betekenen. Door vermoeidheid en concentratieproblemen vanwege sufheid of jeuk bent u minder alert en trager in uw handelingen. Dit speelt een rol bij het werk van bijvoorbeeld een buschauffeur, iemand die (zware) machines bedient, iemand die op een hoge steiger werkt enzovoort.

Uw klachten zijn niet altijd goed te behandelen. Daarom is het verstandig - bijvoorbeeld samen met de bedrijfsarts - een inschatting te maken van de veiligheidsrisico's die er in uw geval kunnen zijn.

Zwaar lichamelijk werk

Zware lichamelijke inspanningen kunnen invloed hebben op uw klachten, zeker wanneer u al last heeft van bijvoorbeeld pijnlijke spieren en gewrichten. Door zware of verkeerde lichamelijke inspanning kunt u bijvoorbeeld uw spieren onnodig belasten, waardoor uw klachten toenemen.

Er zijn allerlei voorbeelden te bedenken van zware inspanningen. De meeste voorbeelden liggen voor de hand: veel duwen of trekken, tillen en dragen, zware lasten hanteren, eenzijdige belasting, veel knielen en hurken enzovoort. Beroepen waarin dit een rol speelt zijn bijvoorbeeld: bouwvakkers, stratenmakers, verhuizers, boeren, magazijnmedewerkers, verpleegkundigen enzovoort.

Sommige inspanningen zijn minder opvallend, zoals veel in dezelfde houding moeten staan of geknield of gehurkt werken, zoals iemand die in een schoenenwinkel werkt.

Ook werken in een koude omgeving – zoals een koelruimte - of juist in de brandende zon betekent een zware lichamelijke inspanning.

Meer stress en vermoeidheid

Door uw klachten neemt de kans op stress toe, zeker als uw beroep vóór de leveraandoening al stress gaf. Stressvolle situaties kunnen uw weerstand verminderen, waardoor de kans op klachten toeneemt.

Sommige mensen leven door hun werk onregelmatig. Ze hebben bijvoorbeeld avond-, nacht- en weekenddiensten, zitten veel op de weg of verblijven regelmatig in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u steeds op andere tijden slaapt of eet. Een onregelmatig leven kan ook stress en vermoeidheid veroorzaken.

U kunt bij u zelf nagaan of u hier ook last van heeft. Zo ja, dan is dat een reden om na te denken over andere werkzaamheden of zelfs een andere baan. Overleg zo nodig met de bedrijfsarts. Hij of zij kan u meer vertellen over de relatie tussen uw werk en uw klachten.

Eigen ervaringen

Omgaan met vermoeidheid, hoe doen anderen dat?

Structuur aanbrengen

 • "Ik accepteer dat ik minder kan – even doorbuffelen is er niet meer bij - en probeer een goede balans te vinden tussen rust nemen en actief blijven. Ik heb zowel thuis als op het werk besproken hoe ik mijn energie het beste kan verdelen."
 • "Ik merkte dat ik na mijn werk doodop thuiskwam en geen energie meer over had. Nu maak ik lijstjes van de dingen die ik nog wil doen. Dat activeert toch en het voelt geweldig als ik iets kan afstrepen."
 • "Ik plan altijd vooruit en kies bewust voor wat ik doe, de ene keer is dat rust nemen, de andere keer net iets te ver gaan. Sommige dingen zijn het waard om jezelf een keer flink voor uit te putten."
 • "Ik ben mentaal weerbaarder geworden, durf te leven en doe vooral dingen die mij inspireren en motiveren. Daarbij sport ik zoveel ik kan om mijn conditie op peil te houden. Hierdoor kan ik het werk beter aan."

Rust nemen

 • "Een (of twee) keer per dag een uur rusten, op werkdagen geen activiteiten in de avond plannen; geen twee dagen achter elkaar werken; 1 dag actief zijn en de volgende dag rust nemen."
 • "Bepaalde dingen doe ik op een manier die mij veel minder energie kost: niet meer de stad in om te winkelen, maar internet shoppen, geen stedentripjes, maar vanuit een klapstoel in de auto een picknick organiseren."
 • "Ik heb te weinig rust genomen en te veel opgeofferd aan mijn werk, zowel mijn goede dagen als mijn sociale leven. Daardoor voelde ik me te ziek om nog iets te ondernemen. Ik heb me voorgenomen dat ik me niet meer door anderen onder druk laat zetten."

Actief blijven en gezond leven

 • "Gezond eten, op tijd naar bed gaan en voldoende bewegen."
 • "Ik probeer alles te blijven doen, maar in een rustiger tempo."
 • "Ik ben dingen gaan doen waar ik energie van krijg: chi kung, meditatie, shiatsu, klankmassage; yoga en meditatie; fietsen, wandelen, vissen, tuinieren..."
 • "Ik kan goed relativeren en ben dankbaar voor wat ik nog heb. Ik geniet van de rust, natuur, kinderen en kleinkinderen en de contacten binnen mijn kerkelijke gemeente."
 • "Ik probeer niet te snel op te geven en dingen te laten schieten; je kunt vaak meer dan je denkt."