Een goede gezondheid

Lichamelijke beweging is om verschillende redenen voor iedereen aan te raden, ook voor mensen met een chronische aandoening.

Bewegen is gezond

IS_107.jpgLichaamsbeweging is goed voor iedereen, op elke leeftijd. Door te bewegen bouwt u aan een goede conditie en onderhoudt u deze. Dat heeft een gunstig effect op uw hart en bloedvaten. Bovendien kan lichamelijke inspanning u helpen om te ontspannen. Voldoende lichaamsbeweging is ook voor mensen met een chronische ziekte of aandoening belangrijk. Vroeger werd tegen deze mensen vaak gezegd: doe het maar rustig aan. Dat is inmiddels helemaal veranderd. Het advies is nu juist: beweeg zo veel u kunt. De redenen daarvoor noemen we hieronder.

Voordelen

  • Door te bewegen en te sporten voelen mensen zich fitter en lekkerder in hun vel, waardoor ook een beter zelfbeeld ontstaat.
  • Bewegen heeft een gunstige invloed op uw bloeddruk. Tijdens het bewegen zijn uw hart en de bloedvaten veel actiever: dat heeft een gunstig effect op de conditie van uw hart- en bloedvaten en ook op de bloeddruk.
  • Bewegen helpt ook om het cholesterolgehalte te verbeteren. Om precies te zijn: het LDL-cholesterolgehalte te verlagen en het HDL-cholesterolgehalte te verhogen. Het LDL-cholesterol hoopt zich op in de wand van bloedvaten, die daardoor stugger en nauwer worden. HDL is het ‘goede' cholesterol dat het overtollige cholesterol afvoert naar de lever. De lever breekt het cholesterol vervolgens af. Door intensief te bewegen kan het LDL-cholesterolgehalte soms zelfs zo ver dalen, dat cholesterolverlagende medicijnen niet (meer) nodig zijn.
  • Bewegen helpt verder om de kans op diabetes type 2 (en de gevolgen hiervan) kleiner te maken. Dat komt omdat regelmatig intensief bewegen de gevoeligheid voor insuline verbetert. Een slechte gevoeligheid voor insuline (insulineresistentie) leidt tot een te hoog bloedsuikergehalte, en dat is de oorzaak van diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 daalt de bloedglucose door regelmatig sporten soms zo sterk, dat het niet (meer) nodig is bloedglucoseverlagende medicijnen te gebruiken.
  • Bewegen helpt om een gezond gewicht te behouden of te behalen. Dat komt doordat er een beter evenwicht ontstaat tussen de inname van energie (eten en drinken) en het verbruik van energie (bewegen). Bovendien verbetert bewegen uw lichaamssamenstelling: de verhouding tussen vet- en spierweefsel wordt gunstiger. Voor het terugdringen van overgewicht en het vasthouden van het gewenste gewicht is het algemene beweegadvies meestal niet voldoende. Volgens de Gezondheidsraad is voor die doelen dagelijks een uur matig intensief bewegen nodig.
  • Al deze zaken hangen met elkaar samen. Overgewicht gaat vaak samen met hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, omdat ze leiden tot beschadiging van de bloedvaten. Door te bewegen boekt u dus een grote gezondheidswinst.
  • Bewegen helpt mensen met gewrichtsproblemen om hun gewrichten zo belastbaar en soepel mogelijk te houden. Bovendien zorgt bewegen ervoor dat de spieren sterker worden die ook een rol spelen bij het stabiliseren van een gewricht.
  • Bewegen is, zeker voor de ouder wordende mens, belangrijk voor een betere lichaamsbalans en helpt om letsel door een val te voorkomen.
  • Het onderbreken van zitten draagt ook bij aan de voordelen van bewegen. Het helpt bij het voorkomen van ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het voorlopige advies is om het zitten elk half uur te onderbreken met een paar minuten door op te staan en te gaan lopen. Hiermee houdt u grote spiergroepen, zoals uw bovenbeenspieren, actief. Dit is goed voor allerlei omzettings- en stofwisselingsprocessen in uw lichaam.