Extra opletten

Soms zijn bepaalde sporten af te raden. Bijvoorbeeld: wanneer zware inspanning aanvallen uitlokt, is het aan te raden geen sport te kiezen waarbij u intensief moet bewegen.

Waar kunt u op letten?

2005_04_ss3-043.jpgNiet alle sporten zijn voor iedereen geschikt. Dat komt omdat deze sporten tot migraineaanvallen kunnen leiden. Soms is dat gevaarlijk.

  • Mensen met migraine kunnen last hebben van grote hoogte (ijle lucht) of (bij migraine) diepte. Dat maakt sporten als parachutespringen, bergbeklimmen, zweefvliegen en (diepzee)duiken minder geschikt. Als u hiervoor gevoelig bent, kunt u tijdens deze sporten een migraineaanval krijgen. Dat is op zichzelf al vervelend, maar het kan in bepaalde omstandigheden zelfs riskant zijn. Een hevige migraineaanval tijdens het zweefvliegen of het duiken levert de nodige risico's op.
  • Ook de auraverschijnselen kunnen risico's geven. Bij allerlei sporten kunnen concentratieverlies, een minder goede coördinatie, sufheid, gedeeltelijke uitval van het gezichtsveld of zelfs een tijdelijke verlamming risico's geven. Dat kan het risico van een blessure zijn, maar in ergere gevallen kunt u zichzelf of anderen echt in gevaar brengen.
  • Sommige mensen merken dat het koppen bij voetbal tot een acute migraineaanval kan leiden. Hier bestaat zelfs een naam voor: voetballersmigraine. Als u hier last van heeft, kunt u besluiten om te stoppen met voetballen of niet te koppen.

Medicijnen kunnen u suf maken

Sommige medicijnen die bij migraine worden gebruikt, kunnen u suf maken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar soms is het riskant, zeker bij snelle sporten of tijdens wedstrijden.